VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Rechtbank: Tussenpersoon moet tijd krijgen om tekortkoming te herstellen

Geplaatst op: 31-01-2018, 13:30:21

Zeven jaar nadien klagen dat de financieel adviseur geen overlijdensrisico heeft afgesloten is te laat. Het gerechtshof Arnhem acht advieskantoor Tradeville uit Emmeloord daarom niet verantwoordelijk voor de financiële schade die een vrouw opliep toen haar man overleed en ze haar woning moest verkopen.

In september 2006 verzoekt de vrouw samen met haar man Tradeville te bemiddelen bij het oversluiten van hun beleggingshypotheek. Tradeville zou ook de verzekeringsportefeuille gaan beheren. De vrouw beschikte toentertijd niet over een eigen inkomen. Haar echtgenoot was enig kostwinner.

Geen melding van ORV

Op 24 oktober 2006 heeft Nationale Nederlanden een hypotheekofferte verstrekt waarin geen melding wordt gemaakt van een overlijdensrisicoverzekering. Op 1 december 2006 heeft het echtpaar deze offerte voor akkoord ondertekend.

Alleen rentebetalingen

Via bemiddeling door Tradeville wordt op 29 maart 2007 bij Nationale Nederlanden een aflossingsvrije hypothecaire geldlening afgesloten voor de duur van dertig jaar en voor een bedrag van € 400.000 met een rentevaste periode van twintig jaar. Daarbij is geen overlijdensrisicoverzekering afgesloten. De maandelijkse afschrijvingen betroffen (dus) alleen rentebetalingen.

Hoofdelijk aansprakelijk

In 2014 komt de echtgenoot te overlijden. Hoewel Allianz op basis van de aldaar lopende levensverzekering een bedrag van € 90.900 aan de weduwe uitkeert, is de vrouw daarnaast ook hoofdelijk aansprakelijk voor de verplichtingen uit de op 29 maart 2007 afgesloten hypothecaire geldlening.

Tekortschieten in zorgplicht

De weduwe stelt haar financieel adviseur aansprakelijk voor de schade wegens het tekortschieten in haar zorgplicht, advisering en opdracht tot bemiddeling. In haar beleving had ze ervan uit mogen gaan dat Tradeville het overlijdensrisico zou afdekken. De vrouw verkoopt de woning en eist dat het adviesbedrijf de openstaande hypotheekschuld van ruim € 376.000 en nog doorlopende andere lasten behorende bij de hypotheek vergoedt.

Geen polis bescheiden

Nadat eerder al de rechtbank in juni 2016 korte metten maakte met de grieven van de weduwe doet nu ook het Gerechtshof Arnhem dat. De vrouw kwam, kort voor het overlijden van haar man, te laat in actie met haar constatering dat er geen overlijdensrisicoverzekering liep. “Het hof is met de rechtbank van oordeel dat [appellante] medio 2007, enkele maanden na het afsluiten van de hypothecaire geldlening redelijkerwijs had moeten ontdekken dat er door Tradeville geen overlijdensrisicoverzekering was afgesloten. Zij had immers geen gezondheidsverklaring ingevuld, geen polis bescheiden ontvangen en er werden naast de rentebetalingen voor de hypotheek geen premies geïncasseerd. Dat had [appellante] na verloop van enkele maanden moeten zijn opgevallen, evenals het was opgevallen dat de incassering van de hypotheekrente aanvankelijk uitbleef.”

Laat protest

Het Hof stelt ook dat de vrouw “terzake pas zeven jaar later bij Tradeville c.s. geprotesteerd. Zoals hiervoor is overwogen is het tijdsverloop een belangrijke, maar niet doorslaggevende factor bij de beantwoording van de vraag of er binnen bekwame tijde is geprotesteerd. In dit geval staat vast dat Tradeville c.s., als gevolg van het late protest, niet meer in de gelegenheid zijn de gevolgen van de (vermeende) tekortkoming te herstellen door alsnog een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.”

Bron: bijdrage door Robert Paling op www.amweb.nl van 29 januari 2018

Vorige pagina